Zanimanje turističko – hotelijerski komercijalist/ica

Prekvalifikacija › Ekonomija, trgovina i poslovna administracija

UVJETI UPISA

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola i navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova turističko – hotelijerskog komercijalista.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

  • najmanje 17 godina starosti,
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova turističko – hotelijerskog komercijalista.


Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pritom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.


TRAJANJE PROGRAMA I NAČINI IZVOĐENJA NASTAVE

Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje turističko – hotelijerski komercijalist izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 3230 sati, konzultativno-instruktivnom nastavom.

Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje. Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.

Skupne i individualne konzultacije se, neovisno o načinu izvođenja, organiziraju prema utvrđenom rasporedu u ustanovi i obavezno se vodi evidencija prisutnosti polaznika na skupnim i individualnim konzultacijama.


ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM

PROGRAMA / CILJ I KOMPETENCIJE

  • pripremiti i posluživati hranu i piće
  • organizirati rad u kuhinji i restoranu, brinuti o tehnološkom procesu, tehničko - tehnološkoj opremljenosti i inventaru
  • planirati zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, te kontrolirati skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica
  • sastavljati dnevni jelovnik, dogovarati i organizirati domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta
  • osmišljavati prezentacije nacionalnih jela i pića i njihove promidžbe
  • brinuti o prezentaciji i promidžbi restorana, ekonomičnosti rada, estetskom izgledu jela i uređenju prostora
  • kontrolirati rad i financijsko stanje poslovanja kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata
  • pronalaziti rješenja u specifičnim zahtjevima posla
  • trajno se usavršavati u struci i pratiti sve informacije neophodne za uspješno obavljanje navedenih poslova.