UVJETI UPISA
Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:
- završena osnovna škola i navršenih 15 godina
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova turističko – hotelijerskog komercijalista.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
- najmanje 17 godina starosti,
- završena srednja škola
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova turističko – hotelijerskog komercijalista.
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pritom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.
TRAJANJE PROGRAMA I NAČINI IZVOĐENJA NASTAVE
Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje turističko – hotelijerski komercijalist izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 3230 sati, konzultativno-instruktivnom nastavom.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje. Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Skupne i individualne konzultacije se, neovisno o načinu izvođenja, organiziraju prema utvrđenom rasporedu u ustanovi i obavezno se vodi evidencija prisutnosti polaznika na skupnim i individualnim konzultacijama.
ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM
PROGRAMA / CILJ I KOMPETENCIJE
- pripremiti i posluživati hranu i piće
- organizirati rad u kuhinji i restoranu, brinuti o tehnološkom procesu, tehničko - tehnološkoj opremljenosti i inventaru
- planirati zalihe, nabavu i preuzimanje reprodukcijskog materijala, te kontrolirati skladištenje i konzerviranje živežnih namirnica
- sastavljati dnevni jelovnik, dogovarati i organizirati domjenke, bankete, svečane ručkove i večere unutar i izvan objekta
- osmišljavati prezentacije nacionalnih jela i pića i njihove promidžbe
- brinuti o prezentaciji i promidžbi restorana, ekonomičnosti rada, estetskom izgledu jela i uređenju prostora
- kontrolirati rad i financijsko stanje poslovanja kuhinje i restorana, obrtničke radnje i drugih ugostiteljskih objekata
- pronalaziti rješenja u specifičnim zahtjevima posla
- trajno se usavršavati u struci i pratiti sve informacije neophodne za uspješno obavljanje navedenih poslova.