UVJETI UPISA
Program osposobljavanja za poslove sommeliera mogu upisati osobe koje imaju:
- minimalno završenu srednju školu
- 18 godina života
- sanitarnu knjižicu
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova sommeliera.
KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA
- Koristiti alate, uređaje, opremu i pribor za pripremu i njegu vina;
- Provesti ispravno skladištenje i transport vina;
- Izvršiti kontrolu ispravnosti vina organoleptičkim metodama ispitivanja kvalitete;
- Provoditi njegu vina s ciljem sprječavanja bolesti i mana vina;
- Preporučiti vrstu vina uz određeno jelo;
- Provesti pravilno osnovne tehnike pripreme, prezentacije, otvaranja, dekantiranja i posluživanja vina;
- Primijeniti pravila poslovne komunikacije u skladu s poslovnim bontonom i etičkim kodeksom;
- Prepoznati izvore zagađenja, načine širenja bolesti i provesti mjere njihovog sprečavanja, te pravilnog zbrinjavanja otpadnih tvari;
- Primijeniti mjere i postupke rada na siguran način, te pravila održavanja osobne higijene, higijene uređaja i radnog prostora.