Planirani početak nastave je u listopadu 2024.

UVJETI UPISA

Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:

  • završena osnovna škola i navršenih 15 godina
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu.

Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:

  • najmanje 17 godina starosti,
  • završena srednja škola
  • liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova kuhara/ice
  • sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u  ugostiteljstvu.


Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:

  • razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
  • praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.

Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.


TRAJANJE PROGRAMA I NAČINI IZVOĐENJA NASTAVE

Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje kuhar/ica izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 2700 sati, konzultativno-instruktivnom nastavom i/ili dopisno-konzultativnom nastavom.

Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje. Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.

Skupne i individualne konzultacije se, neovisno o načinu izvođenja, organiziraju prema utvrđenom rasporedu u ustanovi i obavezno se vodi evidencija prisutnosti polaznika na skupnim i individualnim konzultacijama


ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM    

PROGRAMA / CILJ I KOMPETENCIJE

  • pripremiti sve vrste hladnih i toplih jela i slastica
  • prigotoviti jelo:
    • naručiti sirovine, namirnice i poluproizvode
    • preuzeti naručenu robu, skladištiti ju, čuvati od kvarenja
    • ustrojavati rad kuhinje
    • sudjelovati u svim dijelovima tehnološkog postupka prigotavljanja jela
  • primijeniti standarde u obrocima, primjeni zdrave, dijetalne i makrobiotičke prehrane
  • razvijati nacionalnu hrvatsku kuhinju kao i kuhinje drugih zemalja
  • rukovati kuhinjskih strojevima, alatima i posuđem različitih namjena

Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.