Planirani početak nastave je u listopadu 2024.
UVJETI UPISA
Uvjeti za upis u program stjecanja srednje stručne spreme:
- završena osnovna škola i navršenih 15 godina
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
- najmanje 17 godina starosti,
- završena srednja škola
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
- sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pritom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Odluku o razlikovnim ispitima, iz koje je vidljivo koji se predmeti i obrazovni sadržaji priznaju te koji se predmeti i obrazovni sadržaji uključuju u program nastavka obrazovanja odnosno prekvalifikacije.
TRAJANJE PROGRAMA I NAČINI IZVOĐENJA NASTAVE
Program za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije za zanimanje konobar/ica izvodi se u obrazovanju odraslih u trajanju od 2599 sati, konzultativno-instruktivnom nastavom i/ili dopisno-konzultativnom nastavom.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje. Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Skupne i individualne konzultacije se, neovisno o načinu izvođenja, organiziraju prema utvrđenom rasporedu u ustanovi i obavezno se vodi evidencija prisutnosti polaznika na skupnim i individualnim konzultacijama.
ZNANJE, VJEŠTINE I SPOSOBNOSTI KOJE SE STJEČU ZAVRŠETKOM PROGRAMA / CILJ I KOMPETENCIJE
- provoditi pripremne radove, održavati sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja
- postaviti stol
- poslužiti sve vrste jela prema sustavima posluživanja kod nas i u svijetu
- služiti se evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića
- prihvatiti gosta, primiti narudžbu, poslužiti ga, naplatiti uslugu i ispratiti gosta
- komunicirati na stranom jeziku s inozemnim gostima
- primijeniti osnove opće kulture u komunikaciji s domaćim i inozemnim gostima
Nakon završene škole polazniku se pruža mogućnost daljnjeg usavršavanja u struci i nastavak obrazovanja.