UVJETI ZA UPIS U PROGRAM:
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (kvalifikacija stečena završetkom osnovnog obrazovanja)
- Važeća sanitarna iskaznica
- Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slastica
KOMPETENCIJE KOJE SE ZAVRŠETKOM STJEČU:
- Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
- Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
- Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
- Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
- Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
- Rezati i oblikovati slastice
- Puniti i ukrasiti slastice
- Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
- Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
- Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
- Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
- Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
- Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
- Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
- Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
- Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
- Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu