PRIPREMATELJ JEDNOSTAVNIH SLASTICA

HZZ vaučeri › TURIZAM I UGOSTITELJSTVO

UVJETI ZA UPIS U PROGRAM:

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slastica


KOMPETENCIJE KOJE SE ZAVRŠETKOM STJEČU:

  • Izmjeriti i pripremiti namirnice prema recepturi i normativima
  • Odabrati sastojke za pripremu pojedinačnih slastica poštivajući recept i normative
  • Pripremiti osnovna tijesta, slastičarske smjese i kreme
  • Primijeniti postupke pečenja, kuhanja, zagrijavanja, smrzavanja i druge toplinske obrade slastica
  • Koristiti adekvatne tehnike guljenja, usitnjavanja, mljevenja, rezanja, ribanja i usitnjavanja namirnica za upotrebu u slasticama
  • Rezati i oblikovati slastice
  • Puniti i ukrasiti slastice
  • Servirati slasticu uvažavajući vrstu i namjenu slastice
  • Održavati, skladištiti i pravilno deklarirati gotove slastičarske proizvode
  • Koristiti namirnice biljnog i životinjskog podrijetla kod izrade slastica
  • Skladištiti namirnice obzirom na vrstu namirnice
  • Koristiti opremu i uređaje na siguran i ispravan način
  • Adekvatno zbrinuti zdravstveno neispravne namirnice
  • Koristiti postupke adekvatnog zbrinjavanje po okolinu štetnih materijala
  • Poštivati postupke zaštite okoliša pri izradi slastica
  • Poštivati zdravstvene, sigurnosne higijenske i druge propise povezane s hranom
  • Održavati sigurno higijensko i pouzdano radno okruženje korištenjem adekvatnih postupaka održavanja osobne higijene i poštivanjem propisa o zaštiti na radu