UVJETI ZA UPIS U PROGRAM:
- Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (kvalifikacija stečena završetkom osnovnog obrazovanja)
- Važeća sanitarna iskaznica
- Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela
KOMPETENCIJE KOJE SE PROGRAMOM STJEČU:
- Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
- Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
- Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
- Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
- Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
- Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
- Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
- Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
- Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
- Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
- Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
- Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
- Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
- Sudjelovati u skladištenju namirnica