PRIPREMATELJ JEDNOSTAVNIH SLANIH JELA

HZZ vaučeri › TURIZAM I UGOSTITELJSTVO

UVJETI ZA UPIS U PROGRAM:

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (kvalifikacija stečena završetkom osnovnog obrazovanja)
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za pripremu jednostavnih slanih jela


KOMPETENCIJE KOJE SE PROGRAMOM STJEČU:

  • Pripremiti i odabrati potrebnu opremu, alat i strojeve te uređaje prema zahtjevima radnog procesa u ugostiteljskoj kuhinji
  • Pripremiti radni prostor kuhinje prema nalogu kuhara
  • Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora
  • Primijeniti odgovarajuće tehnike i tehnologije rada prema namirnicama i jelu koje se izrađuje
  • Mehanički pripremiti povrće, meso, ribu i ostale namirnice za korištenje u jelima
  • Koristiti tehnike i alate mehaničke pripreme namirnica prema vrsti i namjeni namirnice
  • Gotoviti jela odabirom pravilne termičke obrade prema zakonitostima struke
  • Koristiti opremu i sredstva za čišćenje u kuhinji prema vrsti i namjeni kuhinjske opreme i površina
  • Koristiti postupke održavanja higijene radnog prostora i opreme prema standardima rada u kuhinji
  • Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  • Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  • Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  • Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima
  • Sudjelovati u skladištenju namirnica