POSLUŽITELJ HRANE I PIĆA

HZZ vaučeri › TURIZAM I UGOSTITELJSTVO

UVIJETI ZA UPIS U PROGRAM:

  • Posjedovanje prethodne kvalifikacije minimalno na razini 1 HKO (kvalifikacija stečena završetkom osnovnog obrazovanja)
  • Važeća sanitarna iskaznica
  • Liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za posluživanje hrane i pića


KOMPETENCIJE KOJE SE PROGRAMOM STJEČU:

  • Razlikovati vrste i namjenu prostorija u ugostiteljskom objektu
  • Primijeniti pravila za održavanje osobne higijene, higijene radnog prostora i odgovarajuće radne odjeće
  • Održavati urednost i čistoću pribora, posuđa, opreme i uređaja u ugostiteljskim prostorijama
  • Izvršiti pomoćne poslove prema nalogu (pranje, čišćenje i dezinficiranje ugostiteljskih prostora)
  • Izvršiti završne radove u prostorijama i prostorima ugostiteljskog odjela
  • Obaviti pripremne radove u poslužnom odjelu prije početka dnevnog poslovanja
  • Objasniti postupak pripreme pića i napitaka
  • Prezentirati i dekorirati piće u odgovarajućim čašama
  • Rukovati aparatima i sitnim inventarom sukladno pravilima ugostiteljskog objekta
  • Primijeniti pravila bontona u poslovnoj komunikaciji
  • Primijeniti i pratiti zakonske odredbe o hrani
  • Provoditi zbrinjavanje otpada sukladno zakonskim propisima zaštite okoliša i održivog razvoja
  • Nositi propisanu radnu odjeću prilikom izvršavanja zadataka
  •  Održavati radni prostor u skladu s postojećim propisima ugostiteljskog objekta i higijensko sanitarnim propisima